Wikileaks: Eкстремисти използват беднотията в BG

Бившият посланик Байърли с размисли в секретна грама
Обновена: 15 юли 2011 15:14 | 15 юли 2011 08:43,
125
Wikileaks: Eкстремисти използват беднотията в BG
Снимка: архив Булфото

Мисията на САЩ в България се бори с екстремизма във всичките му форми. Американците вярват, че той се подхранва от липсата на икономически възможности. Много българи са потиснати от продължителния преход и от това тяхно състояние се възползват популисти, националисти и опортюнисти ксенофоби.

Това пише бившият посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, който е подписал секретната каблограма (най-високо ниво на секретност от наличните в Wikileaks – бел. ред.). Тя бе разпространена от българския партньор на WikiLeaks - сайта "Биволъ".

Според него общият икономически подем на България е най-ефикасният инструмент за пресичане на екстремизма.

В грамата са очертани двата полюса на екстремизма в България: чужди екстремистки групи, вербуващи сред традиционната мюсюлманска общност, и националистическата ксенофобска партия „Атака“, изявяваща се против САЩ и ЕС.

Политиката на посолството към „Атака“ е "никакви контакти", но внимателно се следят всички изяви на говорене на омразата, пише Байърли.

Няколко дни след изпращането на тази грама посланикът изпраща във Вашингтон подробен анализ за исляма и ислямския екстремизъм в България.

По думите му оръжията срещу екстремизма са: обучение за службите, образование, подкрепа за умерения ислям.

Не са намерени данни за връзки между религиозни екстремисти и "добре развитата българска организирана престъпност", но заплахата от потенциално сътрудничество за снабдяване с оръжия и експлозиви остава реална, допълва Джон Байърли.

Ключов момент на американската политика за борба с екстремизма е оказването на подкрепа за умерените религиозни и етнически лидери, и институции, както и постоянното публично дипломатическо говорене с акцент върху толерантността, мултиетническото разнообразие и равните възможности, пише в заключението си бившият американският посланик в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
2
 
! Отговори
Бейлис преди 12 години
118, червена е баба ти - а руското оръжие е ненадминато..
117
1
 
3
 
! Отговори
с. до 110 преди 12 години
Ти си ***!Исляма е много агресивна религия и специално ние българите си имаме проблеми с *** от векове!Що не отидеш в Батак да видиш за какво става въпрос!Или вземи си пусни Време разделно за да се образоваш малко!Пак САЩ ли са виновни!?***!Ако искаш да си поговорим за руската инвазия в Афганистан едно време и за свинщините им в Кавказ!Наясно ли си какви проблеми имат там!Или помощта им за ислямистите в Иран едно време!САЩ ли са виновни пак!?*** русофилистичен!
116
1
 
1
 
! Отговори
с. преди 12 години
Като чета простотиите на червените *** и падам!Яна е *** като пуканка!Какви инки те гонят бе,кифло!?Какво общо имат американците с инките,Кортес,испанската колонизация и така нататък!Инките като цивилизация географски са се намирали доста далеч от днешната територия на САЩ!Факт!И въпросните събития са станали векове преди САЩ да съществуват!Бастуна Бейлис пък оди лее за руското оръжие!18 поста изплякал с простотии!Руското оръжие!Айде да говорим за руските коли!Или кораби с по 100 загинали!
115
10
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Amerikanskata sataninska cionistka *** vijda nerednosti v "Ataka".
114
4
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
Bludnicata gnusna otiva na poseshtenie v Turcia.
113
5
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
Amerikanskite nacistki napoleonovi svine podkrepjat isljama.
112
3
 
3
 
! Отговори
bg преди 12 години
Pod "umereni religiozni lideri"ima v predvid musulmanite,a ne hristijanite.S drugi dumi,javna podkreka na sataninskata USA kum muslemite.A kolko sa umereni samo nie si znaeme.Napoleonovite nacisti ne gi interesuva tova.P.S.Osama Bin Laden,Hashim Ta4i i 4e4encite sushto sa umereni.
111
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GOLEMA ZIGANIA
110
0
 
8
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
Анонимкеб ти знаеш ли че няма наш Господ и ваш Господ и ако има Бог той е един за всички ! Наши и ваши са само желанията да подчиняваме и използваме чужд труд
109
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 12 години
А ВМР и Краси Каракачанов влизат ли в списъка им?
108
4
 
29
 
! Отговори
хм преди 12 години
боже тези американци! Да не сме им колония? Чий го дирят тук? Бори ли се с екстремизма в България. Смешници! Ако не бяха те и измислените им войни нямаше да се налага на никого по света да се пази от екстремисти!
107
4
 
16
 
! Отговори
Бейлис преди 12 години
И в същата война сумати израелци измреха от Katyusha - руска land-to-land ракета. Ами Komet? Пак ракета използвана от Хизбулах / Хамас и то се справя доста добре.Ами 2006 пак във Ливан, мините и анти-танковите оръжия от които 200 Merkava танкове бяха продънени? Пак руско оръжие. Истината е че най - доброто оръжие е руското, но трябва да е в големи количества, просто е перфектно за партизански войни.
106
2
 
9
 
! Отговори
Бейлис преди 12 години
А помниш ли войната 2006 в Ливан? Тогава 4 или 6 израелци на кораб от тяхната флота умряха след като Хизбулах изстреля иранска версия на руска anti-ship ракета.
105
0
 
8
 
! Отговори
Бейлис преди 12 години
И да не мислиш че долупосочените страни / групировки използват много модерни оръжия... те използват главно SA-2, SA-3 Gainful, Стрели и RPG-та. Представи си какво ще стане ако S-300 подхване тоя файтинг фалкон :)
104
4
 
9
 
! Отговори
Бейлис преди 12 години
Във Сърбия още по - голям позор - 47 UAVs, Apache и F-117, който им беше най - добрия самолет тогава бяха свалени пак от руско оръжие...във Либия за 3 месеца свалиха F-15SE и 1 UAV, при положение че Кадафи не се напъва... и то пак с руско оръжие... само си представям сега като вземем и ние хАмериканските трошки, колко пилота ще губиме заради 'mechanical failures'
103
2
 
8
 
! Отговори
Бейлис преди 12 години
92, в Афганистан са свалени / паднали 18 fixed-wing aircraft и около 100 вертолета.. а в Ирак са горе - долу същата бройка.. тъй че взимай си файтинг фалкона дето все се удрят в некви кабели от пустините и си ги вкарай във..
102
2
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
99не можеш да си добър човек - добър човек няма - всички не сме зли - всички ние сме крали, лъгали, прелюбодействали или сме правили нещо друго, което е лошо. Вярата може да спаси душата ти и със сигурност те променя - няма нищо друго, което да може да те промени към добро както вярата в Христос - нищо. Докато не си повярвал ти отиваш към осъждение - вечна погибел - нима не ти пука какво ще стане с душата ти след смъртта на тялото ти? Целта на Християнството не е само земна променя в човека не е просто да правиш добро целта е спасение на душата на човека залога е много по-голям. Всички хора са се отклонили от Бог и ако вървя по тоя път ОТИВАТ КЪМ ОСЪЖДАНЕ - дявола масово лъже хората, че нямали нужда от Бог можели сами да си живеят, да си правят каквото искат това е блазнещо, човешката гордост пречи на хората да разберат колко дребни и нищожни са. И вяра и религия са различни неща.
101
1
 
3
 
! Отговори
до Яна преди 12 години
"унижтожителка на древната цивилизатия на инките" това първо не го схванах, къде пък и инките?!и после "унищожавам" е правилно! гледайте си в уикиречник, като не сте сигурни!
100
17
 
17
 
! Отговори
Яна преди 12 години
Какво искате от държава създадена от каторжници,*** и кравари,унижтожителка на древната цивилизатия на инките?Агресори където предизвикват унижтожение навсякъде по света,бомбата над Хирошима,войната във Виетнам,бомбардировките над Сърбия,унижтожаването на Персия,Египет,Либия и т.н. и т.н.За това и господ от време на време им изпраща знаци,като урагани,земетресения,но уви...Картаген трябва да бъде унижтожен за да не страда по вече света
99
16
 
15
 
! Отговори
до 86 маняк си ти преди 12 години
Да ти е... аз и 10-те божи заповеди ! Не е нужно за да съм добър човек да вярвам в разни измислени богове и техните заповеди ! Добрият човек дори и атеист ,осъзнава ,че да пречиш на околните не е морално и се придържа към тези морални принципи ! Стига сте заблуждавали хората ,че именно религията ще ни направи добри ! Хайде върви в джамията или в църквата да се помолиш на "Всевишния" , белким след смъртта си ще отидеш в "Рая"! Светът ще свърши , глупаците не !