Wikileaks в нова грама: Борисов е скрит коз на Русия

На БГ премиера трябва да му се казва какво да прави, смята лидерът на ГЕРБ
Обновена: 26 май 2011 23:17 | 26 май 2011 21:30,
576
Wikileaks в нова грама: Борисов е скрит коз на Русия
Снимка: Архив Булфото

Нов секретен документ на американското посолство в София публикува българският партньор на Wikileaks - сайтът "Биволъ".

Докладът на посланика на САЩ Нанси Макълдауни отново е посветен на настоящия премиер Бойко Борисов, когото тя описва с нелицеприятни епитети.

Грамата е от 2008 г., когато Борисов е все още столичен кмет, година преди парламентарните избори, спечелени от ГЕРБ. Публикуваме пълния текст на дипломатическия документ.

Следващият български премиер

Резюме:

1. Почти сигурният следващ министър-председател на България е кметът на София Бойко Борисов. Недоиздялана и изменчива фигура, която слухове свързват с организираната престъпност, Борисов експлоатира копнежа на избирателите за силен лидер, който да преобърне усещането за провал, произтичащо от управлението на настоящия премиер Станишев и неговата блокирала трипартийна коалиция.

Демонстриращ липсата си на изтънченост и простотата си като свои отличителни достойнства, Борисов е най-хитрият и харизматичен играч на деня. Той много ясно и последователно култивира американско и европейско одобрение, за да подсили своята легитимност.

Използвайки това като наше предимство, ние можем да го насочваме, както и неговата партия ГЕРБ, към по-благонадеждни позиции с наближаването на парламентарните избори през следващата година.

2. Независимо че парламентарните избори са след девет месеца, столичният кмет Борисов е смятан за победител на тях. По популярност той изпреварва премиера Станишев с над 30 пункта, изравнявайки се с президента Първанов. Харизмата на Борисов, благоразположението на медиите към него и дискредитираните му политически съперници (и техните партии) изтласкаха напред 2-годишната му партия ГЕРБ. Въпреки че се самообяви за "новата десница", ГЕРБ черпи сила от "невъобразимата" личност на Борисов и неговата склонност към популизъм. Той привлича разочарованите и отчуждени избиратели и отляво, и отдясно и заедно с това може да разчита на голям дял от протестния вот срещу непопулярната коалиция, водена от социалистите.

Груба политическа сила

3. Умел политически играч, Борисов е находчив и с добри реакции независимо от простодушието си в известна степен. Чувствайки се по-удобно на българската, отколкото на международната сцена, той същевременно не е начинаещ и в игрите на по-голям терен. Той е напълно наясно с властта - реална и символична - и как трябва да я удържи и упражнява. Подценяването на неговия политически талант е грешка, която би струвала скъпо на съперниците му. Наричан "груба политическа сила", с акцент върху всяка от трите думи, той взима решенията си инстинктивно. Той е повече тактик и "вътрешен играч", отколкото стратег.

По повод проявяваната изменчивост в позициите му в контакти с нас представители на ГЕРБ казват, че може да бъде "нетърпелив" и "всеки ден да си променя мнението", дори когато е напълно фокусиран върху ясно определена цел.

Борисов има сенчесто минало - лични връзки с мафиотски босове от 90-те години, но отхвърля всякакво замесване в престъпна дейност. По времето, когато беше главен секретар на МВР, той лично ръководеше операции срещу наркодилъри, но нямаше арести на знакови фигури от организираната престъпност.

С наближаването на изборите въпросът за неговото минало вероятно ще се поставя все по-често, особено от изпадналата в безнадеждно състояние социалистическа партия, която възнамерява да проведе мощна негативна кампания с цел да я превърне в нещо като "референдум" по отношение на Борисов.

Трамплинът София

4. Борисов непрекъснато се хвали с американските и европейските си връзки, включително с подкрепата от дясноцентристката фондация "Конрад Аденауер", от фондациите "Ханс Зайдел" и "Робер Шуман", както и с личните си отношения с германския канцлер Ангела Меркел и Европейската народна партия.

В първата си среща с мен той акцентира, че българите не са свикнали да взимат самостоятелно решения и затова се нуждаят Вашингтон и Брюксел да казват на министър-председателя "какво трябва да направи". Той добави, че когато ГЕРБ победи, смята да покани чужд експерт за всяко министерство, за да подпомага и контролира работата му.

Бидейки властен лидер, Борисов би доминирал всеки кабинет независимо от състава, който е подбрал.

5. Ние последователно приканвахме Борисов да сформира екипи, с които да обсъжда политиките по ключови въпроси като националната и енергийна сигурност, върховенството на закона, както и да определи хора, които да подготви за средните и по-високи позиции в управлението. Съмняваме се, че
процесът по планирането е отишъл по-далеч от съставянето на списъци и провеждането на някои предварителни разговори, но предварителните сигнали съдържат известни обещания в това отношение.

ГЕРБ вече лансира като възможен финансов министър директорът в Световната банка Кристалина Георгиева, а за външен министър - евродепутата си Румяна Желева.

Борисов, който е майстор на подвеждането и преструвките, понякога намеква, че може да не поеме премиерския пост и да го предложи на някой друг. Това поражда спекулации, че неговата цел е президентският пост - маневра, която ще подсили образа му на национален обединител.

Жокерите: Русия, Атака

6. Независимо от проевропейското му говорене, вътрешни източници твърдят, че Борисов е по-скоро "скрит коз" по отношение на Русия. Той е близък на директора на "Лукойл" в България Валентин Златев, за когото се твърди, че е спонсор на ГЕРБ с пари в брой. (Диверсифицирайки залозите, Златев е също и голям финансов покровител на БСП.)

Борисов следи внимателно нагласите на избирателите. Поръчани от ГЕРБ сондажи показват, че 64% от евентуалните гласоподаватели на ГЕРБ и 67% от българите изобщо подкрепят близките отношения с Русия.

ГЕРБ се опитва да отдалечи недоволния електорат от крайните радикални формации, особено "Атака".
Твърди се, че заради данните от проучванията Борисов е казал на екипа си, че "от време на време" ще прави проруски изказвания и ще стои настрани от дебата "Русия срещу НАТО", за да се чувства електоратът щастлив.

7. Борисов може би е готов да се откаже от дясноцентристките си позиции при определени обстоятелства. ГЕРБ на няколко пъти флиртуват с "Атака" например, участвайки с тях в общи акции и говорейки добре за лидера им Волен Сидеров. Борисов ни уверява, че прави това само за да запази популисткия си "кредит", че никога няма да сформира коалиция с тях и че по-скоро ще мине в опозиция, отколкото да направи това.

Но ако ГЕРБ се изправи пред необходимостта от коалиция с БСП или партията на етническите турци ДПС, има голяма вероятност Борисов да започне да манипулира всички партии в своя изгода.

Още по темата
8. Една от устойчивите черти на Борисов е неговата нужда от чуждестранно утвърждение. Той се стреми към контакти със САЩ най-вече за да демонстрира отношенията си с американски политици и органи на реда. Очакваната победа на доминираната от неговата личност ГЕРБ на предстоящите избори илюстрира политическата незрялост все още в България и продължаващата вяра в "спасителя", който бързо ще реши проблемите.

Нуждата на Борисов от нашата благословия и неговото свръхего са силни инструменти, които можем да използваме в посока превръщането му в сполучлив национален лидер. Неговата суета и нуждата му от утвърждение могат да са лост, с който да тласкаме него и партията му към модерна политическа формация, която естествено да изглежда реалният партньор САЩ. Но при всички случаи, ако Борисов победи, това би означавало продължителна работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


576
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
553
0
 
3
 
! Отговори
Ивон преди 12 години
Българинът явно не може да понася интелигентните и честни хора; плюе ги, чак се разпенва. Виж, недоиздялана и изменчива фигура на ББ страшно му допада (защото си приличат?)! Ама и на американския посланик му допада:Нуждата на Борисов от нашата благословия и неговото свръхего са силни инструменти, които можем да използваме... Неговата суета и нуждата му от утвърждение могат да са лост ... Е, уважаеми българи и българки, не ви ли е обидно да ни мислят за такива? Не ви ли е обидно, че вместо да вървим по нашия път, ние сме направлявани , манипулирани от доброжелатели. Впрочем доста съм разочарована от ББ отправи апел към българите да не се плюят взаимно по международни форуми, а той, *** му с ***: (цитат) акцентира, че българите не са свикнали да взимат самостоятелно решения и затова се нуждаят Вашингтон и Брюксел да казват на министър-председателя "какво трябва да направи"И пак ли не ви е срамно, заради този, когото избрахме? Пародия на човек, пародия на управление!
552
1
 
0
 
! Отговори
Галя-до 557 Лили преди 12 години
Хехехе-какви мисли ти минават през главата Лили-май ти си влюбена и то несподелено:)))Колкото до назначенията - ти от Марс ли си паднала?Да не би "другариге" комунисти да са назначавали по ум и кадърност?!?!Ай стига де - верно ли си "верваш"!Та нали техния вожд Георги Димитров е казал на някакъв от конгресите им "Пазете партията от интелигенцията".В цял свят има препоръки и протекции, така че нищо ново под слънцето. И ти ако дойдеш на власт,ще гледаш да си назначиш свои хора-за да им вярваш поне
551
1
 
12
 
! Отговори
eeeee преди 12 години
Невероятно точни прогнози и оценки от американските посланици! Професионалисти!
550
0
 
3
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ !! преди 12 години
За коментари, като но Галя и други, като нея, просто сигнализирайте, за неуместен коментар.
549
6
 
4
 
! Отговори
ak47 преди 12 години
ve4e sam ubeden 4e v tozi sait ima qko moderatori aktivisti na BSP .. triqt ogromen procent ot neugodnite na partiinite im interesi vaprosi i izkazvaniq.DOLU KOMUNQGITE NQMA DA VI IZBEREM NQMA DA DOKARATE DARJAVATA ZA 3 PAT DO IKONOMI4ESKA GIBEL ... i v znak na protest kam obslujva6tata politi4eski interesi mediq dnes.bg ve4e 6te pi6a samo na latinica
548
4
 
6
 
! Отговори
на Галя-машинопискат преди 12 години
Дарлингу за кой ли път чета тази спусната ви от болен гербърски мозък "грама". Първо сте жалки, второ не отговаря на истината нищо, което са ти спуснали да преписваш по форумите, трето никой не ви вярва. Галя машиностиске, не ви ли е срам да преписвате такива тъпанарщини? Защо го правите? Няма ли малко достойнство у такива като теб? Или просто си толкова негативно настроена към човешкия род, та си способна да му сториш всяко зло?
547
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сега атакуват Бойко с грами - на изборите ще видим
546
5
 
16
 
! Отговори
лили преди 12 години
Галче,Галче, май си се влюбила в Бойко ! Ела да видиш как се назначават хора, които не са членове на ГЕРБ ! Просто нямат шанс ! Ако си член на управляващата партия и длъжност ще ти измислят, и конкурс ще ти спретнат и работа ще ти дадат. а ако не си - жална ти майка .По-добре стягай куфарите и изчезвай от България !Та не само при Тато беше с връзки, то сега си е много , ама много по-зле, само че хората започнаха да изтрезняват от поредната си заблуда и нищо добро не го чака твоя Бойко.
545
14
 
6
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
543 След като го плюят толкова здраво значи наистина си е свършил работата.Когато комунистите плюят някой значи ги е страх от него.Браво Бойко браво Борисов!!! Евала колега точно така е !!!
544
9
 
5
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Пфффффффф абе тия кво за го заяли бе аххахаххаха *** жалкия сайт...вече никой не го чете и са тука се налагат...щото *** разни като видят Wikileaks и си събуват напиканите гащички ! аххахахах Смешници с една дума и тва си е !
543
7
 
7
 
! Отговори
Дона преди 12 години
Възхитена съм от коментара на Галя.Чудесно изразено и подкрепено с факти.За съжаление ние българите имаме селективнапамет и бързо забравяме,купони,опашки за всичко..и че от съвета ни раздаваха жилища споредчленове на семйството(е имаше както винаги с предимство)наште хора...А празните магазини... А как ни проучаваха по 45 деназа да ти се издаде туристически паспорт или не?А за белите роби в арабските страни забравихте ли???Кой създаде новобогатешеви?Време е да изтрезнеем..
542
4
 
7
 
! Отговори
поля преди 12 години
На всеки втори ред в доклада пише "Борисов не е мишка"! Ми ето за това печели, защото на много хора им е писнало от миши физиономии и номера
541
1
 
6
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Те секретните служби на Щатите и Русия са като разграден двор. Всек може да си дръпне каквато информация си иска и да си я публикува като голямо разкритие в някой сайт. Нещо много вярвате на лъжи. Обаче лъжите са приятни и може да им се вярва, а от истината боли и е лошо нещо. И се дават минуси:)))) Щом нещо е секретно то, значи се пази по подобаващ начин. И ако нещо излиза на бял свят, обикновенно е с манипулативна цел и не значи, че е вярно. Сулю и Пулю разполагат със секретни материали.
540
1
 
5
 
! Отговори
an преди 12 години
KAKVO SPE4ELI NARODA, OT MUTRO-KOMUNISTI4ESKATA, PSEVDO-DEMOKRACIQ? 1.UNI6OJENIE NA SPESTQVANIQTA. 2.UNI6TOJENI ZAVODI,SELSKO STOPANSTVO. 3.OGRABVANE 4REZ VINETKI,MUTRENSKI ZASTRAHOVKI, VISOKI CENI NA TOKA,VODATA,GORIVATA,OTOPLENIETO. 4.VAVEJDANE NA DANAK KOLIBA.5. RASTQ6TA BEZRABOTICA, NARKOMANI, PROSTITUTKI. 6.PROGONENI UMNI MLADI HORA.7.VISOKI CENI NA HRANATA. 8.NISKI ZAPLATI I PENSII. I NA FONA NA VSI4KO IZBROENO. PROSTIQT ELEKTORAT PRODALJAVA DA GLASUVA I DA KA4VA NA VLAST. MUTRO-KOMUNISTI.
539
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо ли ми прави впечатление,че Биволь не публикува нищо от грамите за Сергея?!Сигурно има доста интересни неща за него и за приятелката му...Азер Меликов!Слабо,червени другари,слабо!Колкото и да се напъвате времето ви свърши!Хубаво беше за вас-ядохте,пихте,крадохте и безчинствахте,но сега вече това е история!И не се радвайте,че тук няма кой да ви осъди!Нали знаете,че има един горе,който вижда всичко и не забравя!!!
538
7
 
3
 
! Отговори
:-))))))) преди 12 години
AZ PAK PRO4ETOH V TOZI IZMISLEN SAIT 4E STANI6EV SE E.E POVE4E OT KOSTOV!!!
537
6
 
4
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
NE E NITO NA RUSIQ NITO NA AMERIKA.KAKTO NE E I OT BSP I OT SDS,A TOVA ZNA4I MNOGO.BOIKO 6TE SPE4ELI O6TE NQKOLKO MANDATA,KOLKOTO I DA GO PLUQT RAZNI TAM TRAKTORISTI ,KOSTOVISTI I KOMUNISTI.SPRQ KRADENETO NA VSI4KI PREDI6NI POLITICI I TE POLUDQHA.KOLKOTO I DA GO PLUETE S NEGO E BADE6TETO NA STRANATA!
536
9
 
13
 
! Отговори
ТрактораLeaks преди 12 години
Жалък онанизъм, стил БСП/ДС. Живи и здрави, ще ви бием и на тия избори, и на другите.А това, че ще плюете компромати, тъй като идват избори, е ясно дори на вашите избиратели
535
2
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Преди 89-та год.казваха за Живков и Политбюро "Али Баба и 40-те разбойника".Сега се питам колко са Алибабите, колко са разбойниците .Тогава можехме да издържаме 41 човека, сега колко трпябва да издържаме?Всичко построено през комунизма или се продаде или се окраде.Каквото остана се руши :училища,селски пътища,далекопроводи.Нашите данъци отиват за некадърници ,които нищо не вършат.
534
37
 
26
 
! Отговори
Галя преди 12 години
Започна предизборната компроматна война. Има ***,които вярват на тези глупости, но дано да са по малко. Как все за Бойко излизат тия грами?! Нищо не се пише за милия Президент Гоце, който дърпа конците в съдебната система. Нито пък излиза нещо друго от мненията на американските посланници за по - предишни министър председатели? Може би тогава тези посланници не са пращали нищо за щатите? Простени са невежите! Но явно не се знае много за татовото време. Тогава всеки кадърен и можещ човек, ако искаше да просперира, трябваше да е член на партията. Дали нарочно този факт се премълчава?Нали комунистите бяха до 2009 г. 4 г. на власт и нищо не успяха да изровят за Борисов и сега след тази партенка изведнъж научиха, че има нещо гнило около Бойко! Ами 4 г. цялата власт беше тяхна, имаха си велик министър като Румен Петков, защо не ги разследваха тези канали, защо нищо не успяха да открият и дори да изфабрикуват? Отговора е ясен, защото всичко това са измислици, които намериха място само по жълтите вестници. Значи за Румен Петков не е вярно, че е участвал в канали за дрога, т.е. този американски посланник лъже, а бившия не ръже! А на бившия америкавски посланник кой е дал такива сведения? Помислете малко! Пак комунистите и техните изчадия. Те за Бойко комунистическата *** какво ли не приказва. А те посланиците са длъжни всичко да докладват. И сега да изтекат телеграми на ам. посланик, който сигурно е писал, че се говори, че Борисов е откраднал финансовия резерв и го е дал на неговата Цветелина да си купи банка.Когато БСП направят отчет колко и какво тяхно е финансирано с черни (сиви, дрогирани, белоробски и т.н) пари, когато обяснят откъде техни бивши и сегашни лидери и величия живеят като милионери, тогава могат да се изправят и да искат правосъдие! Какво се чудите - а, по времето на Р. Петков колко убийства и отвличания имаше - да не говорим за наркотици.В момента България има най - читавото правителство от 1989 г. насам! А този сайт придоби ярко червен оттенък.....Какво му е на Бойко! Комунистите създадоха мутренска държава. После някои ги изпуснаха. А кой може да оправи мутренска държава - ами такъв, който се е движил в такива среди и ги познава! По добре една мутра /по думите на жълтите вестници/ - отколкото стотици! Но дори да има нещо вярно в тези писания добре - било каквото било да видим какво става сега!Да видим и историята:Навремето полицай 1 на царска България е бил Гешев. Преди това е бил пленен от идеите на социалистите, които впоследствие стават комунисти. След време осъзнава своята грешка, напуска редиците им застава на отсрещната страна и използваики това, което знае за тях, успява да ги разбие и направи на пух и прах !Образът на Робин Худ придобива световна популярност като защитник на бедните, който ограбвайки богатите благородници, раздава блага на бедните и те го считат за свой герой /а какъв го считат богатите?!/! Мотивът за Робин Худ и неговата дружина от разбойници е в основата на редица романи, пиеси, филми и други произведенияБерлускони е едрокалибрен бандит това се знае и в ЦРУ, но всички го уважават и е направил най - много за страната си през последните 15 години, включително в борбата срещу мафията.Разберете и запомнете едно: Държавата се управлява от човек на действието с лидерско поведение и осанка, който прави нещо и за държавата и за хората. Професор и доцент няма да направи нищо само ще философства и никой няма да го слуша! Трябва да му дадем шанс! Не е възможно 20 години грабене и всяване на хаос, след онези 45 години комунизъм да бъдат заличени и стореното да бъде оправено за 2 и то само от шепа хора!Явно сега се разгоря предизборната битка, като част от войната, която се води срещу Бойко Борисов. Целите на войната се различават в съответствие с ролите на групите в конфликта. А какви са целите на едната група комунистите? Ами то е ясно прочетете го в Уикипедия какво представляват комунистическите режими: Исторически погледнато комунистическите режими са осъществявани от авторитарни, репресивни или насилнически правителства. Комунизмът като държавна идеология е налаган чрез масово насилие, чрез сломяване съпротивата на опозиционните сили, чрез насилствена промяна на формата на собственост и формирането на нов политически елит, чиято цел е оставането на власт с всички средства!Нима това искаме?!? Ти искаш ли го? Аз НЕ !