Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов

Секретна грама на посланик Джон Байърли
Обновена: 26 май 2011 14:43 | 26 май 2011 09:25,
667
Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов
Снимка: архив Булфото

"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Това е заключението на дипломатически доклад, посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г., публикуван сега от сайта "Биволъ", който работи с Wikileaks.

Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага.

За достоверността на информацията е посочен и конкретен източник – службата SIMO, която потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че SIMO е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията.

Грамата има и друга особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Джон Байърли.

"Мръсотията"

Така е озаглавил Байърли раздела, резюмиращ криминалното минало на Бойко Борисов. По една случайност параграфът носи и "щастливия" номер 13.

В него пише:

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Смята се, че Борисов е използвал поста си като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните трансакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още Пашата).

Вторият параграф от "Мръсотията" е специално посветен на връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България":

Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играе голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ".

"Егото на Борисов може да е най-силният ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ", сочи анализът на Байърли.

Като цяло Бойко Борисов е оценен като вероятен политически лидер, който единствено може да разруши статуквото на Тройната коалиция. Според грамата обаче той остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции". За Борисов Байърли казва, че е човек с "улично образование".

Посланикът подчертава и уменията на Борисов да гради геройски имидж.

"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.

"Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.

Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност", заключава Джон Байърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
650
0
 
3
 
! Отговори
Нова Зора преди 12 години
" За Борисов Байърли казва, че е човек с "улично образование".
649
5
 
5
 
! Отговори
ферит преди 12 години
Може и да е верно, но май го плюят от завист? Все пак съм меломанн и той е единстевнният шеф, когото фолк-певиците са възпели в песен? Няма друг значи другите не са на такава почит и висота. Но за съжалине в България нещата от векове не са прости. Тоест, забелязахме развихрилата се кампания за сваляне от власт срещу Саддам Хюсеин, Муамар Кадафи и др. Винаги се започва с плюене на даден човек. Че ония не са били светци и на бебетата е ясно, но с какво са по-добри от Буш, Клинтън, Обама това и аз не разбирам, а чета новини. И така: всички знаем, че в годините на прехода се създадоха всякакви мафиотски структури от фирми, фирми-фантоми, източване на бюджета от кръгове близки на властта, силови рекетьорски структури за терор над неудобни хора, за насилственно отнемане на богатството им, бизнеса им и това се толерираше от държавата. Така, че много днешни миллионери тука и вече заминали са такива, благодарение на ограбеното. С това с нищо не са по-добри от древните мародерствуващи банди, по-късно башибозуците, след това шумкарите (не партизаните-антифашисти, а бандюги), след това хитлеристки орди, после пък други. С една дума нас все някой ни дере и тука и отвън. Защо сега се е започнала кампания и срещу Борисов? Отговора е само един нещо във Вашингтон не харесват нещо от борисовото поведение. Какво ли е то? Като прибавим, че на нас в САЩ се гледа като на примитивна държава, соятот рябва дас е унищожи, то можем да си представим кого ли от нас харесват и на кого ли желаят доброто там? Предполагам, че сценарият за България е обсъден на високо ниво сред хората които се считат за световно правителство, после тия решения са спуснати и към Пентагона, ЦРУ, други централи, вклъчително и в Страстбург, Анкара и нещата не са розови за нас. Аз лично уважавам дос8та хора в САЩ, но съм наясно че истинските ръководители там винаги са искали да ни унищожат като народ държава. Затова и лансираха тука Отворено общество, ЕВророма, ДПС и др, антибългарски структури. И така: Какво ли е грешен Борисов пред Вашингтон? Какво им пречи? Не, че го познавам, не че зная какви ги е вършил, но какво ли е това, което започна кампанията срещу него по тоя начин, че и Уикилиикс да се разгневи???? Явно е пречка, пред някакви ходове на Вашингтон, АНкара, Брюксел, . и кой знае още кой??? Всички виждаме, че БЕлият дом разчиства неудобните в нападнатите държави, за да насади удобни на тях хора. Дари наблюдаваме как неислямиста кадаф се заменя, с ислямски формирования, подкрепяни и въоръжавани от Вашингтон? Е, само можем да гадаем какво ни желаят на нас като народ и държава, след всичко това.
648
14
 
12
 
! Отговори
Народняк преди 12 години
мдаа, много некадърни Кутевите плювачи, все едно и също повтарята Бойко ще си изкара мандата, че и следващия, защото народа вече поумнявиждаме кой работи и кой мъти водата
647
8
 
12
 
! Отговори
Киро преди 12 години
651добавен от: БОКО Пожарникар и Неграмотен!ТАКА ВИ СЕ ПАДА НА ВСИЧКИ,КОИТО ГЛАСУВАХТЕ ЗА НЕГО!!!!!! ,А кого да изберем-Костов,Станишев,Доган или Янето,по добре човек от народа да ни"клати"от колкото някой номенклатурен синковец.
646
0
 
10
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 12 години
чоко и боко.......
645
5
 
23
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Нищо ново не ни казват амариканците. ***, нагъл, малограмотен, алчен, лъжец..., но облечен във власт. Всичките тези неща ги знаем отдавна, но наивността българска, няма граници.Така ни се пада...да сме си отваряли очите!
644
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***, а кои ги избра? Аз ли? Тия дето са гласували за тях са истинските виновници за хала на България. *** електорат - премиер мутра. Закон.
643
2
 
18
 
! Отговори
всичко за майка му преди 12 години
Боко и Цвъки и цялата герберастия са такива ***, че им пука на хурката. То и от флашките на Яне, ясно лъсна злопупотреба с власт и откровени престъпления, ама услужливата прокуратура, остана глуха за съдържанието на записите, само се интересуваше как били изнесени и че били "манипулирани" в смисъл, презаписани от колонки на PC през микрофон.Това не е държава, това е абсурд. Работещите хора да се изнасят и да изчакат мутро-ченгетата и основния им електорат *** да се самоизядат.
642
2
 
24
 
! Отговори
аз преди 12 години
Не забелязвате ли, че откакто Боко е на власт се едни и същи фирми изпълняват държавните поръчки?
641
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво? Оказва се, че живеем в Хондурас. Някой да е изненадан?!
640
4
 
21
 
! Отговори
БОКО преди 12 години
Пожарникар и Неграмотен!ТАКА ВИ СЕ ПАДА НА ВСИЧКИ,КОИТО ГЛАСУВАХТЕ ЗА НЕГО!!!!!!
639
3
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
da si otiva 3 v 1
638
8
 
12
 
! Отговори
Жан за Борисов преди 12 години
Предлагаме ви част от скандалното изказване на Жан Виденов: Когато бях министър-председател задачата ми беше проста. Ние, визирам номенклатурните кадри на БКП, вече бяхме изпразнили хазната. Но това, което не можехме да вземем силом бяха парите на хората. Затова спретнахме една малка инфлацийка (смее се непринудено), обезценихме националната валута, прибрахме конвертируемата такава от банките, а хорицата, събирали с толкова труд спестяванията си, трябваше да пият по една студена вода. Паралелно с това разпродавахме и ликвидирахме държавните предприятия, но там не стигнахме до край. Остана много неразграбено и хората на Костов си напълниха гушите с това, което не можахме да откраднем. Въпреки това обаче вярвам, че ние пак ще управляваме. Народът има къса памет. Повечето даже вече не помнят кой съм и какво зло направих на държавата. Че хората бързо забравят злините е ясно като бял ден. Вземете за пример предното правителство. Сергей Станишев беше представител на една криминална мафиотска партия, а стана премиер. Бащата и дядото на Симеон Сакскобургготски вкараха България в три национални катастрофи, в следствие на което, държавата ни беше разорена и разпокъсана, но хората и него направиха министър-председател. На Ахмед Доган предците му 500 години клаха и издевателстваха над народа български, а дори и днес той пак е на гребена на вълната. И как да не се радвам, че пак ще управляваме? Ами ние за властта на всичко сме готови. До преди няколко десетилетия комунисти и фашисти в България се трепеха за същата тая власт, а днес техните наследници в лицето на Сергей и Симеон прагматично си я разделиха и взаимно укрепиха, само и само да могат да грабят отново. Луканов, лека му пръст, ме учеше, че ако ние не откраднем парите, друг ще го стори. Утре ние пак ще грабим, но не заради нашето вчера, а заради нашето днес. Минало, настояще и бъдеще принадлежат на нас. Аз лично Бойко Борисов не го познавам и не мога да разбера какво се опитва да направи. Изглежда ми малко непредсказуем и необясним, но съм уверен, че скоро истината ще излезе на яве. Замислете се! Нито аз, нито който и да било министър от моето правителство не е подсъдим за престъпления срещу държавата. Същото важи за правителството на Костов, кабинетът на Сакскобургготски и този на Станишев. Въобще пък да не говорим за криминалните правителства предхождащи моето управление. Аз за себе си съм убеден, че г-н Борисов само прави вятър, за да може да влиза прах в очите на хората. А тия последните, за людете говоря, както се казваше в един филм, ако не трябваше да бъдат стригани, бог нямаше да ги направи овце! Затова се подгответе, защото НИЕ ПАК ЩЕ СМЕ НА ВЛАСТ!!!
637
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Толкова егоцентризъм и натурална простота има в тази ТИКВА,че дори популизма си не иска да сподели с другите!!!
636
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глей са...Подкрепяме го бе - по бързо да си отиде !!! Такава подкрепа му фърляме ..Ежедневна, защото вече го чуват и в ЕС- какви ги мели .. )) И златевчето подкрепяме , и руските другари , и АЕЦ-а, и Трайковчето даже -бута ли , бута- за СЛЕД изборите голямото накисване с АЕЦ-а.. И Фидоска и Цеца- подкрепяме- тежи им главата- да не загубят равновесие ..И Цв. подкрепяме - та дано му поникне коса - пардон- сиво вещество в главата ..И Ипон подкрепяме , и волейболистите -и залите им ..Той и Гоце ги подкрепяше..САМО те ни останаха..И световното по волейбол.<
635
4
 
18
 
! Отговори
По добре е, преди 12 години
Бойко вече да си подава оставката!Срам за България е!
634
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гласуваш за Бойко - получаваш Доган!ГАД е готова...Само подготвят психически мат'ряла...Голяма подигравка за народа са тези гнусни игрички!
633
2
 
16
 
! Отговори
PHANTOM MENACE преди 12 години
довиждане Боко....скоро ще те оставят всички, ама си *** и не го виждаш
632
1
 
3
 
! Отговори
до 638 преди 12 години
Повечето българи сащо са си построили домовете и какво?
631
0
 
11
 
! Отговори
уточнение преди 12 години
Импиичмънт се отнася за президент,а премиера просто му бият шута.