Австралийски министър: САЩ са виновни за теча в Wikileaks

Отговорността е на хората, допуснали документите да стигнат до Асандж
Обновена: 8 дек 2010 18:42 | 8 дек 2010 18:42,
36
Австралийски министър: САЩ са виновни за теча в Wikileaks
Външният министър на Австралия Кевин Руд с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Снимка: БГНЕС

Австралийският външен министър смята, че САЩ носят вината за публикуването на секретните дипломатически документи в Wikileaks, а не Джулиан Асандж. В писмата от американското посолство в Австралия Кевин Руд не е обрисуван особено ласкаво, но той коментира, че „не му пука“.

Основателят на Wikileaks – Джулиан Асандж, който е австралиец, беше арестуван във вторник заради подозрения в изнасилване и сексуални престъпления.

По-рано премиерът на Австралия Джулия Гилард нарече публикуването от Асандж на документите „груба безотговорност“.

В интервю за Reuters външният министър на страната Кевин Руд обаче заявява: „Асандж сам по себе си не е отговорен за публикуването на 250 000 документа от американската мрежа за дипломатическа кореспонденция. Американците са отговорни за това“.

Руд беше министър-председател и през юни беше заменен на поста от Джулия Гилард.

„Мисля, че могат да бъдат зададени сериозни въпроси относно адекватността на (американската) система за сигурност и нивото на достъп, което хората имат до тези материали“, казва Руд в интервюто.

„Основната вина, а оттам и юридическа отговорност, е на лицата, допуснали това първоначално изтичане на информацията“.

В дипломатическите писма Руд е описан като „склонна към грешки властна откачалка“.

Бившият американски посланик в Австралия Робърт Макалъм пише, че Руд „прави внезапни изказвания, без да се консултира с други държави или дори с правителството на Австралия“.

САЩ били разгневени също от, както го наричат „егоистично и некоректно изтичане на информация“ за телефонен разговор с президента Джордж Буш, за който Руд разказал: „Изумих се да чуя Буш да пита „Какво е Г-20?“.

Руд пренебрегна критиките с коментара: „Сигурен съм, че и по-лоши неща са писани за мен в миналото и още по-лоши ще бъдат писани в бъдеще, но, честно, не ме интересува“.

„Моята работа е да служа на националния интерес на Австралия като външен министър. Честно, изобщо не ми пука за такива неща“.

Премиерът Джулия Гилард защити външния си министър, обявявайки, че си върши перфектно работата.

Междувременно Джулиан Асандж остро разкритикува реакцията на Австралия по публикуването на дипломатическите документи.

В своя статия в The Australian той обвинява австралийското правителство в „срамен слугинаж“ на американците, защото всички сили на кабинета са поставени на разположение на САЩ.

Под заглавие „Не убивайте вестоносеца за разкриването на неприятни истини“ Асандж пише: „Демократичните общества се нуждаят от силни медии и Wikileaks е част от тези медии. Медиите помагат правителствата да останат почтени“.

Основателят на  Wikileaks отиде доброволно в полицията в Лондон и беше арестуван по искане на шведската прокуратура. Съдът в Англия отказа да го освободи под гаранция, но Асандж се зарече, че ще се бори срещу екстрадиране в Швеция. Той отрича да е упражнявал сексуален тормоз върху две жени в Швеция.

Адвокатът му – Марк Стивънс, обяви, че обвиненията срещу клиента му са „политически мотивирани“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: австралия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
умирам от злорадство как американците им изкараха кирливите ризи и как се мъчат да диктуват какво да става в целия свят сега се пукам от кеф как на много от техните политици ще им се провали кариерата а тези кариеристи са ми много смешни да живеят контрабандистите и тарикатите кариеристите да бачкат да са послушни да ги командорят а тарикатите да ядат и пият и да въртят контрабанда ххихихихихихи
32
0
 
5
 
! Отговори
Celestian преди 13 години
Мда, радваме се че сме европейци, но паричната ни система я владее МВФ, имаме си подставен американец за вицепремиер, а за премиерът ни е по-важно какво мислят "трансатлантическите партньори" отколкото обикновенният българин.
31
0
 
6
 
! Отговори
Те това си е преди 13 години
Сериозните държави си имат и сериозни министри, а не гъзослагодупедавци.Хевала на такива!
30
0
 
9
 
! Отговори
луд преди 13 години
Щатите имат май 16 вида служби за сигурност- ЦРУ, ФБР, АНБ и т.н. и те всички проспаха изтичането на тези документи. Язък им за многомилионния бюджет.
29
0
 
13
 
! Отговори
pachangel преди 13 години
От страх да не изтече информация Цецо сам носи докладите си в ЦРУ.
28
3
 
10
 
! Отговори
БГ кабел преди 13 години
В дипломатическите писма Боко Тиквата е описан като склонна към грешки властна откачалка.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цецо носи папките (българските папки) на едно друго место!И сега им обяснява кое и как.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички мръсотии по този случай ги върти Хилъри Клинтън, която се взема за истинския президент.Сигурно тя е дала команда, шведите да исценират някакви предполагаеми секс скандали - не доказани.Но това не попречи и на ИНТЕРПОЛ да подгонят, като глутница *** доблестния Джулиан Асандж!Диктат и продажници!
25
0
 
6
 
! Отговори
pachangel преди 13 години
Като информацията не се отрича американците трябва да са много нагли за да преследват разпространителя им.Нашите "независими" медии са добри последователи,мълчат като риби за това което засяга страната ни.През 2005 година беше Пардю,идеолога на Борисов.Чети Уикиликс и после коментирай.
24
0
 
0
 
! Отговори
Ceco slaga parket #6 преди 13 години
Horata izkaraha cel BRMBR GEIT, nie edva se zaryvahme za KOLORADSKATA KALINKA i Ceco Shestaka se pokri
23
0
 
1
 
! Отговори
Ceco tam li sa papki преди 13 години
Kostow e vinoven za krizata, Stanishev za dvete krizi, a Ceco Crvula za davaneto na papkite s документиTE HA Джулиан Асанджs + Wikileaks, а не Джулиан Асанджs gi e vzel ot batko Ceco
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе вие американски ***, защо цялата власт на Австралия подгони Джулиан Асандж?Сега се умилквате, че сте му осигурили юридическа помощ.Продажна ***!
21
1
 
8
 
! Отговори
луна преди 13 години
Според една информация Русия обсъжда предложение за нобелова награда за мир ---- Мисля, че идеята е добра / не защото Русия ще я предложи /, просто си е добра, а и наградата напълно заслужена
20
0
 
0
 
! Отговори
колибри преди 13 години
Лесно ли? Как го разбра това?
19
0
 
15
 
! Отговори
Криста преди 13 години
Не е важно кой е виновен за изтичане на информация.По-страшното е,че това е информация за истински факти и събития.Информацията е сила.Защо не искат да знаем за всичко това ?
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не,не е така,Иван Костов е виновен за цялата световна криза!!!!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Иван Костов е виновен за всичко....!!!!поне така се оправдават,няколко правителства след него!!!!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mnogo elementarni komentari a nyakoy zadaval li si e viprosa ce e prekomerno lesno iznesena tolkowa vajna informaciya
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ADMIRAZII KAM AVSTRALIISKITE UPRAVLYVASTI.TAKA SE SAHRANYVA AVTORITETA NA NAZIYTA.A NE KATO NASHITE UPRAVLYVASTI.DORI I DA SI NEVINEN AKO SI GI ZASEGNAL STE TI SPRETNAT GOLYM SAKNDAL.OKA4AT TE NA VAJETO I PO-KADSNO TE PITAT KAKVO PRAVOSH TAM.TRYBVA 4OVEK DA E MNOGO BDITELEN V BG. KAKVO GOVORI I KAKVO PI6E,ZASTOTO VSI4KO IDVA PO PREPORAKA NA AMERIKANSKIY POSLANNIK.TAKAV HAOS V BG NE IMALO NIKOGA.TOVA GOVORI ZLE PROVAL ZA DARJAVATA NI.NO KOI SE INTERESYUVA OT TOZI NESTASTEN BEDEN I GLADEN NAROD.1
14
6
 
8
 
! Отговори
. преди 13 години
Иван Костов е най-големия крадец в модерната aвстралийскa история.