2024-03-28

1 thought on “Секретните документи на WikiLeaks – благословия или проклятие за демокрацията?

  1. Американските разследващи журналисти се превръщат в лукс, който много американски редакции на вестници просто вече не могат да си позволят, установява Н. Марквалд, цитиран в превод на “Дойче веле”.

    Данните на института за проучване на общественото мнение Pew Research Center са недвусмислени. Американските медии трябва да преживяват с по-малко пари. През 2009 г. приходите от реклама са намалели: при вестниците – с 25%, при тв каналите – с 8%, при списанията – със 17%, а при радиостанциите – с 22%.

    Много американски журналисти бяха съкратени през последните години. Близо 15 000 репортери и редактори останаха без работа. Най-силно засегнати от съкращенията са разследващите журналисти. Те струват скъпо.

    Имат нужда от много време, както го изисква предметът им. Ник Пенимън от Pew Research Center казва: „Разследващата журналистика прилича на изчезващо изкуство.“

    Борба за оцеляване

    Кой ще разкрива в бъдеще скандали и афери, кой упорито ще събира информации и от хиляди мозаечни късчета ще съставя голямата история? Според Пенимън в разследващата журналистика не бива да се залага на печеленето на пари.

    Тя трябва да се поощрява като дейност с обществено-полезна цел, както е в случая с фондацията за разследваща журналистика Huffington Post Investigative Fund: „Според мен точно това е начинът да се спаси този вид журналистика. Не единственият, но един от начините“, казва Пенимън.

    Фондът се финансира от дарения. Както е и при ProPublica, още една фондация за разследваща журналистика. 32-ма репортери и безброй доброволни сътрудници работят за ProPublica.

    Шеф на организацията е Пол Стайгер, който преди беше главен редактор на “Уолстрийт джърнъл”. На 65 години, когато колегите му излизат вече в пенсия, Стайгер рискува да започне експеримента „Журналистика с оглед на общото благо“: „Нашата цел е не да създадем най-добрия сайт в мрежата“, казва той и допълва:

    „Нашата цел е да променим мрежата“

    ProPublica финансира журналистическите разследвания от дарения и си сътрудничи за публикацията само с една традиционна медия – “Ню Йорк Таймс”. Мотото на Стайгер:

    „По-добре една ударна история на заглавната страница, отколкото същата история да се появи в 50 други издания на последната страница“.

    Други пък залагат на широкото разпространение – във всекидневниците и в електронната мрежа. Повечето се финансират от дарения, някои получават подкрепа от университетите – например Investigative Reporting Workshop към Американския университет.

    Всички обаче са изправени пред три предизвикателства: да търсят дарения, да разследват добри истории, да публикуват във възможно повече издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *