Wikileaks публикува нови 400 000 секретни документа на американската армия за войната в Ирак. Те са събрани в база данни, която може да бъде претърсвана по множество критерии, сред които рапортувала част, регион, тип на описаното събитие и др.

От екипа на сайта съобщиха, че става въпрос за 391 832 рапорта, свързани със „сериозни военни инциденти", случили се между 1 януари 2004г. и 31 декември 2009г. (с изключение на март и май 2009г.). Докладите показват войната в Ирак през очите на американските войници и представляват един своеобразен „дневник" на конфликта.

Документите дават информация за 109 032 смъртни случая в страната, сред които 66 081 цивилни, 23 984 бунтовници, 15 196 иракски войници и 3 771 войници от коалиционните сили.

Според публикуваната информация, над 60% от загиналите са цивилни, което показва, че всеки ден в Ирак са загивали по 31 невинни човека. Според Wikileaks, през този период арабската страна е била пет пъти по-смъртоносна за обикновените хора от Афганистан. Според неправителствени организации, съботните разкрития обогатяват базата данни с жертви на войната в Ирак с 15 000 имена, а за хиляди други смъртни случаи е получена допълнителна информация.

Документите разкриват шокиращи факти за насилие над иракчани от иракските сили за сигурност, което армията е оставила без последствия. Според основателя на сайта Джулиан Асанж, става въпрос за военни престъпления.

От един от публикуваните документи става ясно, че американските войници са получили от свой източник видеоклип, показващ как иракски войници екзекутират арестант. „Кадрите показват как войници преместват арестувания на улицата, бутат го на земята, удрят го и след това го застрелват", пише в доклада, където е споменато и името на един от екзекуторите.

В друг документ са описани подозренията на американските войници, че техните иракски колеги са отрязали пръстите на арестант и са го залели с киселина по време на разпит. Не са последвали арести.

Изтеклата информация показва също множество до този момент неизвестни случаи, в които цивилни са били убивани от войници на западните съюзници на пропускателни пунктове или по време на операции. В един инцидент от юли 2007г. 26 иракчани са били убити от хеликоптер, половината от тях - цивилни.

Друг доклад показва, че хеликоптер AH-64 "Апач" е стрелял по двама дущи, за които е имало информация, че са стреляли с минохвъргачка по военна база. Мъжете са опитали да се предадат, но на екипажа на хеликоптера е било казано от земята, че противникът не може да се предаде на летателен апарат и поради това все още е "валидна мишена". Двамата са били убити. Същата машина с позивна "Лудия кон" е била свързана и с друг инцидент, когато живота си са загубили двама журналисти, а две деца са били ранени.

400-те хиляди военни документа дават и нови доказателства за сътрудничеството между Иран и иракските бунтовници. Според докладите, бойците са били подготвяни и снабдявани с оръжие от Ислямските революционни защитни сили, държавната гвардия на Техеран.

Пентагонът отрече обвиненията и на свой ред осъди разпространяването на секретни документи. Според властите, в изтеклата информация „няма нищо ново", но тя е в състояние да застраши живота на поне 300 иракчани и практически целият военен съюзнически военен контингент, тъй като става ясен механизмът, по който се провеждат операциите в страната.

Джулиан Асандж, който в момента ръководи дейността на Wikileaks, заяви, че той и екипът от доброволци, обработващи документите преди публикуване, са направили необходимото да бъде премахната всяка информация, която може да застраши живота и здравето на някого в Ирак.

В събота стана ясно, че предстои публикуването на още 15 хил. секретни документа, свързани с военните действия в Ирак и Афганистан.

По-рано тази седмица Министерството на отбраната на САЩ призова средствата за масова информация да не публикуват секретната информация, публикувана насайта WikiLeaks.

Пентагонът подчерта, че публикуваните от създателите на сайта документи са крадени.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън също осъди действията на Асандж, който, по думите й, излага с разкритията си САЩ и партньорите й на опасност.

Премиерът на Ирак Нури ал Малики също се изказа негативно за новия „теч" на информация, заявявайки, че появата на секретните документи е политически мотивирана и цели да не му бъде позволено да бъде преизбран.

В официално изявление министър-председателят заяви, че Wikileaks не са публикували информация, която да доказва, че иракски военни са издевателствали над цивилни и арестанти.

WikiLeaks придоби световна известност след като публикува засекретени материали за войната в Афганистан.

Междувременно Швеция отказа гражданство на Джулиан Асанж, без  да се съобщават мотивите.

Асанж подаде молба през август, когато посети Швеция за серия от лекция за сайта. Считаше се, че шведското законодателство ще му позволи да скрие легално източниците си на информация.