Wikileaks публикува списък от 160 компании, включително големи корпорации като Alcatel-Lucent, Siemens и Northrop Grumman, които, както твърди сайтът, продават технологии за провеждане на мащабно следене. На свой ред тези технологии се използват от различни репресивни режими по целия свят.

Публикуването на списъка е част от съвместната кампания на Wikileaks и неправителствената организация Privacy International, осъществявана с помощта на още шест медийни компании. Главната цел на списъка, според главата на Wikileaks Джулиан Асандж, е да блокира използването на шпионски софтуер срещу цивилното население.

Според Асандж, следенето от страна на държавните режими на собствените им граждани отдавна се е превърнало в бизнес за милиарди долари и водещата роля в него се играе от западни фирми, работещи в страни, които официално се застъпват за съблюдаване на демократичните принципи и ценности, съобщава kaldata.com.

По думите на Асандж, практически всички производители на шпионски технологии прекрасно знаят и разбират как точно се употребяват техните разработки по целия свят, още повече, че една голяма част от компаниите в списъка използват различни заобиколни пътища за внасяне на шпионското оборудване в държавите, управлявани от гореспоменатите режими.

"Кой има iPhone? А кой притежава BlackBerry? Кой ползва Gmail? Просто всички са под една шапка. Разузнавателните служби имат решение за шпиониране на всеки един от нас", заяви на пресконференция пред журналисти основателят на Wikileaks.

Според Асандж, именно заради допълнителните предохранителни мерки Wikileaks е отложила с няколко дни въвеждането в експлоатация на новата система за получаване на документи за сайта. Снощи въпросната система бе официално открита.