Wikileaks разсекрети две грами на Уорлик

Той хвали Цветанов за "Октопод" и чака присъда за Алексей Петров
Обновена: 18 юли 2011 20:47 | 18 юли 2011 20:30,
229
Wikileaks разсекрети две грами на Уорлик
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик след международната операция "Night clone card", която у нас носи кодовото име "Шок". Снимка: БТА
Това са първите документи на действащия посланик у нас - Джеймс Уорлик, разсекретени от Wikileaks и публикувани в balkanleaks.eu и bivol.bg. Те са писани веднага след операция "Октопод", при която беше задържан Алексей Петров.
"За краткото време във властта, правителството извърши трудни реформи и персонални промени, необходими, за да се направи правоохраняването по-ефективно."
 
Това пише посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в доклад до Държавния департамент от 10 февруари 2010 г. , озаглавен "Борбата с организираната престъпност: първият рунд е за правителството".
 
Посланикът изброява подробно успехите на правителството на ГЕРБ - сменените 26 от 28 регионални шефове на полицията, много от които некомпетентни и корумпирани; по препоръка на посолството е създадена междуинституционална работна група срещу организираната престъпност, решен е въпросът с конфликта между ДАНС и МВР.
 
Според Уорлик координацията между МВР и прокуратурата "драматично се е подобрила". Борис Велчев, за когото е отбелязано, че е назначение на социалистите, е споделил с посланика в началото на февруари, че "има пълна подкрепа от премиера и правителството да обяви война на 200-300 най-опасни фигури на организиранат апрестъпност, включително 20-50 босове, които са добре известни".
 
Уорлик отбелязва сериозни пропуски във формализираната съдебна процедура, като дава за пример безкрайното протакане, отлагане и в крайна сметка провала на делото срещу братята Маргини. Проблемът не е само в съда, а също така и в липсата на убедителни доказателства по ключови дела, което води до освобождаване на лидери на престъпни групировки. Тук е цитирана операция "Наглите" и Антон Петров "Хамстера", освободен под гаранция.
 
След разговор с министърът на правосъдието Маргарита Попова, Уорлик пише, че "старата гвардия" от политици и съдии в съюз с наказателни адвокати и НПО, използващи езика на защитници на човешките права, яростно се противопоставят на необходимите реформи.
 
В същия текст Уорлик споменава като успех операцията "Октопод", протекла през нощта на 9-ти срещу 10-ти февруари. Атрестът на Алексей Петров е определен като „Исторически удар срещу организираната престъпност.“
 
Олигархът Петров дълго време е считан за недосегаем поради голямото си състояние, политическо влияние и връзки със специалните служби, отбелязва Уорлик.
 
"В крайна сметка правителството няма да бъде оценено върху арестите на известни фигури, а върху способността му да ускори делата за корупция, да затвори дупките в законодателството и успешно да вкара в затвора недосегаемите преди фигури на организираната престъпност", коментира посланикът.
 
Във втората си грама до Държавният департамент на САЩ от 12 февруари 2010 г. Уорлик предава думи на вътрешния министър Цветанов от 11 февруари, според когото, полицията вече има достатъчно доказателства за осъждане на най-малко седем члена на бандата, включително и Петров. Освен това Цветанов споменал, че "най-малко четири официални лица от Министерството на вътрешните работи са разследвани за сътрудничество с Петров и групата му."
 
"Целият позитивен ефект породен от тези арести ще бъде изгубен моментално ако Петров и неговите съучастници не свършат в затвора", пише Уорлик в последната част на втората грамата, озаглавена "Ще издържат ли обвиненията?".
 
Премиерът, главният прокурор и вътрешният министър в един глас твърдят, че има достатъчно доказателства за осъждането на седемте най-високопоставени членове на престъпната група, а Цветанов е уверен, че жертвите на рекет и заплахи от страна на Петров ще предложат да свидетелстват срещу него след като новината за ареста му, обяснява посланика.
 
"Повечето българи са шокирани, че правителството има силата и политическата воля да тръгне срещу фигура от ранга на Петров", казва Уорлик в заключението си.
 
Ако той бъде осъден в крайна сметка, този арест ще има историческо измерение. Има обаче опасност обвинението да се провали поради подкуп, принуда или поради "технически причини", което ще бъде сериозен удар срещу правителството и ще деморализира публиката, разяснява посланикът.
 
Реална е и опасността Петров да използва заплахи и сила срещу Цветанов и хората му, както и срещу главния прокурор Велчев, но Цветанов е уверил посолството, че всички необходими мерки са взети, за да се предотврати такъв сценарий.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
4
 
! Отговори
Предупреждение преди 12 години
До коментиращите срещу посланика на САЩ: не забравяйте, че посл.Уорлик де факто упарвлява България! Така че и да ритате, и да блъскате по клавишите за 10 лв/ден, в края на краищата той ще ви определя съдбините! Така че си подгответе тубата с вазелина и пешкира! Да не забравя: В политиката на САЩ Турция е нейният съюзник, а България няма да я има.Така че се купете фесове и научете какво е ибрик и за каква цел се използва от мъжете. Ще ви е от голяма полза! А иначе засега си чешете зъбите!
214
0
 
3
 
! Отговори
Защо квакате! преди 12 години
Абе вие от левия и десния сектор защо неперкъснато квакате? Нали вече сте комбина БСП-ДСБ-РЗС, какво друго искате!И политикономисти си имате, и агрономи, станали юристи, и Калфа си имате! ккаво още не ви е наред? Ако хептен ви подгонят, Ахмед ага ще ви уреди визи за Turkey! Не забравяйте да вземете и топмагистратите на съдебната система, и те са ваши хора!
213
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кое от написаното от Уорлик не е вярно?
212
4
 
8
 
! Отговори
Надя преди 12 години
Уорлик, признай си Цецо ли писа грамата, тая, хвалебствената.
211
5
 
7
 
! Отговори
САМО МАФИЯТА! преди 12 години
УОРЛИК Е АБСОЛЮТНО ПРАВ. В БЪЛГАРИЯ МАФИЯТА УПРАВЛЯВА ЧРЕЗ ДВЕ ГОЛЕМИ КОАЛИЦИИ-ЧЕРВЕНАТА И СИНЯТА. КОИТО РАЗИГРАВАТ НЯКАКВИ ЦИРКОВЕ ЗА УЖ ИДЕЙНА БОРБА ПОМЕЖДУ ИМ,КАТО ЧЕСТО НИЩЯТ ИСТОРИЯТА ОЩЕ ОТ АДАМ И ***. А ТОВА С ЦЕЛ ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО. КОГАТО ТЕЗИ ДВЕ КОАЛИЦИИ НА МАФИЯТА ЗАГУБЯТ ВЛАСТТА,ЗАПОЧВА МЕДИЙНА ВОЙНА И БОМБЕНИ АТЕНТАТИ. ТАКА БЕШЕ ПРИ НДСВ, ПОВТАРЯ СЕ С ГЕРБ. ТУК СЛУЧАЙНОСТИ НЯМА. МАФИЯТА СИ ВРЪЩА ВЛАСТТА ЧРЕЗ ДВЕТЕ КОАЛИЦИИ-ЧЕРВЕНА И СИНЯ.УЖ ВРАГОВЕ ЗА ПАРАВАН ПРЕД ХОРАТА
210
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Генерал-губернатора на България каза.........
209
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Докато Ц.Ц. и Б.Б. гледат господина в устата какво ще каже/а не дали употребява дрога/той ще ги хвали навсякъде.Взаимодействието между ДАНС и МВР беше подобрено след като едната служба беше почти унищожена за да може ГДБОП да превземе подслушването и всички други правомощия на ДАНС за да излезнат в публичното пространство разговори на много публични личности.Така в сътрудничество работят МВР/Ц.Ц./ и ДАНС.Владееш ли информацията власта е твоя/понякога/.
208
2
 
10
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
Когато в УИКИЛИЙКС излязоха грамите за Тиквата, същият обяви, че не бил чувал за Уики, че не знаел къде са, кои са, що са, следователно - не били верни. (действа "умно" като по времето на Галилео Галилей - щом не си видял нещо, значи то не съществува.)Сега обаче в Уики излизат захаросани похвали за Тиквата и веднага са изтипосана най-отпредЕ, като баш меродавни. Са ли или не са? (пред)Последно?
207
6
 
14
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Приятели,Това е четиво за лековерници. Точно сега се появи, точно на тема "Работата на МВР и Цветанов".За *** ли ни вземат?Явно подценяват българина. В скоро време той ще им се "изплюе в лицето " и за това ,че го мислят за ***.
206
1
 
6
 
! Отговори
бЕдНяК преди 12 години
Идеята за уикилийкс я ползваме в България още преди откриването на Америка. Действа на принципа : "казвам ти дъще, сещай се снахо".
205
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 12 години
Делото Октопод според мен си беше чиста наказателна акция на лоби в съдебната система, дирижирано от политици и кукловоди зад завесата, срещу кабинета. Не може следователи, съдии, прокурори, вкл.гл.прокурор, правосъден министър и премиер да се ангажират с този процес, същият да бъде следен от ЕС, да се заложат толкова имена и авторитети и накрая пристига Лада Паунова с гръм и обявява: Банда има, престъпници има, ама Маргените не са шефове на бандата! Ами кой е този неуловим главатар бе, г-жо съдия: леля ми ,баба ми, чичо, вуйчо? Как така цели 5 години следователи, прокурори, съдии не са разбрали,че вървят по грешна следа и накрая дойде Лада забележете: не Опел, не БМВ, не Мерцедес или Бентли, а Лада, и отсече: Маргените са невинни! Ами защо тогава не последваха наказания ,та дори и уволнения по некадърност на водещите следователи, прокурори, съдии, членове на ВСС?! Нищо, абсолютно нищо! Магистратите си изсекнаха носовете, взеха си по един душ и ни лук яли, ни лук мирисали! А Лада-та отпраши с повишение в САС! Сетне съдии от двата съда: СГС и САС освободиха Трактора, после Барета ли беше там или Фуражка, последваха ги десетки обвинени в тежки престъпления поради липса на категорични доказателства и разклатено вътрешно чувство за виновност на обвиняемия и така до преди 2 месеца, когато същите тези с черните раса от софийски съдилища се вдигнаха срещу ВСС,подкрепяни от неправителствени организации, а членовете на това съдебно правителство отидоха да подсмърчат в парламента: аман, помагайте!
204
3
 
20
 
! Отговори
Владко преди 12 години
Някой забелязал ли е колко е огромно посолството на САЩ и каква огромна администрация има? За какво е всичко това? Че ние имаме по-голям обмен със Словения, отколкото със САЩ?!
203
5
 
17
 
! Отговори
Владко преди 12 години
Аз ли не разбирам или на посланика работата му е да организира отношенията със съответната страна, да организира срещи за бизнеса, делегации, културен обмен.... Всеки ден чувам за американския посланик как писал доклад за нас?! Че това си чиста проба шпионаж и то официален. Освен това се държи все едно сме някаква колония. Това не е ли недопустимо?
202
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този наистина е голям ***. Голям успех била смяната"на 26 от 28 шефове на полицията". Та тиквочите смениха хиляди държавни чиновници и назначиха свои *** - калинки, румянки, футболистчета и всякакви "туй" и онуй из министерства, агенции, митници и навсякъде по държавната софра. Това трябва да е още по-голям успех според ***.
201
6
 
18
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
ТОВА АМЕРИКАНСКО, ПРИРОДНО НЕДУРАЗУМЕНИЕ НЯМА ЛИ ДА СИ ГО ПРИБИРАТ ВЕЧЕ!!!ПО НЕГОВАТА КВАЛИФИКАЦИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТ ЩЕ ПОЗНАЕТЕ ОТНОШЕНИЕТО НА ВЕЛИКИЯ АМЕРИКАНСКИ БРАТ КЪМ НАС КАТО СТРАНА!!! НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ ЗАЩО ТЕЗИ ХОРА ИЗПРАЩАТ В НАС (НЯМА ЗНАЧЕНИЕ НА КАКВА ПОЗИЦИЯ И КЪДЕ) НАЙ ГОЛЕМИТЕ СИ НЕКАДЪРНИЦИ, КОИТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ??? ЕЙ ТОВА *** СЕ СНИМА И НАШ СЕРИАЛ, АМИ ДА СИ ГО ПРИБИРАТ В ХОЛИВУД ТОЗИ НЕРЕАЛИЗИРАЛ СЕ КИНОАКТЬОР, ЕЙ И ДА ИМ СЕ .... НЕНАВИДЯТ И ДЕТСКИТЕ МЕЧТИ....!!!
200
3
 
16
 
! Отговори
НЕ Е НАМЕСА преди 12 години
"по препоръка на посолството е създадена междуинституционална работна група срещу организираната престъпност, решен е въпросът с конфликта между ДАНС и МВР""--Не и това не е намеса във вътрешните работи на една страна. Никаква. Ама нищо, то великите сили им е позволено да си правят каквото искат. Не им е скимнало да кажат "хайде да правим Балканите гетото на света".. дойде ли им са го направили веднага
199
18
 
10
 
! Отговори
до 195 преди 12 години
Ех давеа в ***, изкарахте и САЩ и ЕС и уикилийкс че са в заговор против България и само с тази цел съществуват. *** в повърня!
198
6
 
8
 
! Отговори
javorrrrr преди 12 години
Мда, доста тинейджърско изпълнение. Точно като изцепката пред галерия, дето сами си я направиха. Сега ще има вот на недоверие, евродоклади, избори - абе се едно сме в детската градина.
197
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Байърли беше професионалист и получи повишение в Москва. В докладите много точно е представил българската действителност и най-вече мутренските далавери на Бойко Борисов. За тях може да прочетете в Биволъ.Днес Уорлик е притеснен, че доверието на контролирания от тях човек се срива главоломно и сега се опитва с депеши изпратени директно до Биволъ и Уикилийкс да вдигне рейтинга на Тиквата. Слаба работа, Уорлик! Следващата ви парцалена кукла, дано поне да може да върже едно сложно изречение.
196
10
 
24
 
! Отговори
щирлиц преди 12 години
"Повечето българи са шокирани..."Да,шокирани са защото се чудят как да свържат двата края.Боли ги оная работа за магистралите, Уорлик,ДАНС,миманс и пр.простотии.А,пропуснах взривовете от тази нощ.Да не забравяме съвсем родните политици-умници!Смях!!