Доклад на Джеймс Пардю за БГ цъфна в WikiLeaks

"Организираната престъпност възпрепятства развитието на страната"
Обновена: 19 дек 2010 23:09 | 19 дек 2010 14:55,
85
Доклад на Джеймс Пардю за БГ цъфна в WikiLeaks
Снимка: БГНЕС

"Безнаказаността на организираните криминални групи е вероятно най-сериозният проблем в България днес", пише в доклад, публикуван в WikiLeaks, от София на 7 юли 2005 тогавашният посланик на САЩ Джеймс Пардю.

"Организираната престъпност е в основата на корупцията и неефективността на българската правна система, тя възпрепятства икономическото развитие на страната.

Българската организирана престъпност включва пране на пари в международен мащаб, трафик на наркотици и фалшифициране, пише още дипломатът.

"Организираните престъпни групи варират от местни улични престъпници до международни наркотърговци. Към края на 2004 г. в България действат около 118 организирани групи, според данни на НСБОП, въпреки че много от тези групи са относително малки и престъпността като цяло се доминира от малко на брой големи играчи.

Организираната престъпност продължава да прониква в много сфери на българския живот, въпреки вътрешните и международните усилия за борба с нея. Към момента нито една основна фигура от престъпния свят не е наказана от българската правна система, въпреки продължаващите убийства, свързани с дейността на организираните групи.

Американските агенции за усъвършенстване работата на законодателството с офиси в София подпомагат усилията за редуциране на организираната престъпност в България.

Отделът за пресичане на престъпността в консулската секция на посолството в София притежава списък с известните и предполагаеми криминални фигури и посолството провежда агресивна политика за недопускане на тези фигури да пътуват до САЩ", се подчертава в доклада на Пардю, съобщава БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
Абе кой беше главен секретар на МВР по времето на тоя доклад?И к'во е направил да намалее тази престъпност?
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
E че кво, да не е излъгал човекът?
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Младите хора нямат никакъв шанс да изпправят БГ на крака,защото те изобщо нямат никаква представа какво е да живееш във функционираща държава.Ти ако наистина си млад не си видял нищо друго освен бълвоч! Откъде ще знаеш как да оправяш БГ? ----------------- И кво тогава? Да дадем властта на старите кадри на ДС, щото знаят как се управлява държава - с манипулации, интриги и чл.1? Или да си поръчаме управляващи от КГБ, като в Южна Осетия?
79
0
 
11
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
и все пак дадоха виза на маджо и не само на него като един от уличните бойци на червените ескадрони на смърта ...дават се визи на всички които изнасят пари за САЩ! Това е голямата истина! Даваха се и на тошо и на всички членове на политбюро...
78
5
 
10
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Въпреки многото минуси, които са ти нацвъкали, си много прав за г-н Пpъдлю, както го нарече Батето (Ив. Славков)
77
0
 
14
 
! Отговори
dp преди 13 години
Едва ли е толкова наивен Пардю, навярно пускат парче извадено от контекста.Не може да не е знаел, че в БГ мафията Е държавата и че всички по кабинетитеот зам. министър нагоре са под контрола на същата тая мафия.Това, което го водят "организирана престъпност" в споменатия контекст сауличните бойци на тая мафия, изцяло под контрола и - и Пардю, както иразните агенции по щатите не може да не го знаят, разбира се, да не самалоумни.
76
5
 
25
 
! Отговори
Бузо преди 13 години
стрнджа, вече сме 2011 и герб нищо не са свършили.
75
15
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
За голяма наша радост вече сме 2010 година... - и пак си говорете, че ГЕРБ нищо не са свършили...Каква огромна разлика имаше в това, което казаха на Росенчо двамата големи в държавата - който може нека да си я направи...
74
1
 
6
 
! Отговори
Bezos преди 13 години
62, не ме интересува колко е престъпноста в сащ, в бг е много! ти да не се обиди на пърдю?
73
4
 
12
 
! Отговори
БМВ-Х5 преди 13 години
За да живевят едните в разкош другите трябва да теглят колата, такава е философията на капитализма. Така, че какво се оплаквате или експлоатирайте гругите и живейте охолно или бачкайте като роби и мълчете - имате избор демокрация е все пак....
72
0
 
9
 
! Отговори
???????????????????? преди 13 години
Кажете сега работещите в съдебната система не са ли си заслужели 13-та заплата...?
71
2
 
12
 
! Отговори
Зъбче преди 13 години
Тоест, Големият американски брат ни помага да се справим с организираната престъпност, но главната му цел е да не допусне наши криминални типове на територията на САЩ.Интересно е да се знае, ако преди 5 години организираните престъпни групи са били 118, колко ли са сега? А, Цецо?
70
2
 
9
 
! Отговори
xaxaxa преди 13 години
това може да се про4ете във всеки 2ри БГ вестник или сайт.
69
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей това е супер нова новина се едно некой да види некоя бременна и да ми каже че е ***
68
0
 
5
 
! Отговори
за 69 преди 13 години
....това им е работата да констатитар и после превенция..........друг е въпросът, че *** като тебе не би трябвало да си врат носа там.........ама онова лапе ще си плати.........
67
2
 
10
 
! Отговори
Калин преди 13 години
брейй .. че то голяма изненада .. голяма новина!американски посланник да констатира наличие на организирана престъпност в тази страна:))
66
1
 
8
 
! Отговори
Vojda преди 13 години
teq kuroqdi jurnalqta rosen petrov cvetnaki draganki i tem podobni 6to ne go pitaxa toq bastun borisov koi e bil sekretar togava i otkade ima pari i koi e osigurqval dogovorite na ipon
65
1
 
9
 
! Отговори
topcho преди 13 години
kakvoto i da si brastulevite tuka..tikvi..!! Poslannika e prav..problemat e che nikoi ne pravi neshto po vaprosa..
64
0
 
21
 
! Отговори
Titiko преди 13 години
По презумпция всички управляващи и управлявали до сега са мутри - народът е "притесняван", рекетиран, унижаван, обиран, насилван, "респектиран", подслушван, плашен, бит, убиван...И затова българинът е тъжен: защото е убийствено беден и защото от 20 години е на колене - от същите - в тях е силата и на светлата, и на тъмната държава, наглостта и безнаказаността... И за каква демокрация става дума - да избираш сред такива - НЕ Е ИЗБОР, А ГАВРА!!!Заели са всички структури и няма оттърване!!!
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми предполагам същото пише защото все още никой не е наказан и усилията на първото правителство дето узрази желание да се справи с престъпнистта срещат огромна съпротива не само от престъпниците но и от целия български народ ?????. Чалгизацията на нацията доведе дотам че престъпниците са кумири на населението а тези дето искат да се правят с престъпността врагове на народа. Страннен народ е това българския - харесва беззаконието като прасе кална локва.