САЩ предупреждават потенциалните „жертви” на WikiLeaks

ЕС и Свят 27.11.2010 21:13

САЩ са уведомили Индия и правителствата на други големи държави за възможността да бъдат поставени в неудобно положение от „лавината" секретни документи, които сайтът WikiLeaks ще разпространи в близките дни, съобщи „Таймс ъф Индия". Поверителната информация се очаква да повлияе на отношенията между Вашингтон и близките до него държави.

Говорителят на държавния департамент Пи Джей Кроули заяви, че не знае какво точно са решили да правят от скандалния сайт. „Нашата позиция е ясна - тези документи не трябва да бъдат публикувани", заяви той.

От екипа на WikiLeaks заявиха, че ще пуснат в Мрежата „седем пъти" повече документи от събраното в „дневниците" на войната в Ирак, когато на широката общественост бяха предоставени 400 000 рапорта на войници.

Кроули заяви в Twitter, че служители на Държавния департамент са се свързали и с лидерите на Германия, Саудитска Арабия, ОАЕ, Великобритания, Франция и Афганистан. Държавният секретар Хилари Клинтън се срещна по същата причина с китайския външен министър Янг Джиеки.

Очаква се в Интернет да се появят 3 милиона документа, свързани с връзките между САЩ и ключовите съюзници на страната от Австралия, Великобритания, Израел, Русия, Турция и Индия.

Висши американски военни протестираха срещу публикуването на информацията, посочвайки, че от WikiLeaks подхождат безотговорно към живота на военните, който се излага на риск от публикациите.

Шефът на обединеното командване на въоръжените сили Майк Малън заяви пред СиЕнЕн, че той и подчинените му са наясно, че документите вероятно вече са предоставени на ограничен кръг медии от екипа на WikiLeaks.

По думите му от ключово значение за работата на американските военни зад граница е сътрудничеството с правителствата на приятелските държави. „Ако няма взаимно доверие, резултатите стават видими за всички на първите страници на вестниците, по радиото и по телевизията", заяви Малън.

Той не влезе в подробности, но от думите му стана ясно, че предстои да бъдат публикувани документи, отразяващи разговори на американски дипломати с правителствени представители и обикновени граждани на други държави. „В тези документи има анализи, те съдържат ежедневната ни дипломатическа работа", посочи Малън. /News.bg
CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957