Министърът на отбраната на Израел заяви, че САЩ са прекратили участието си в преговорите за колониите на Западния бряг и отношенията с палестинците, тъй като във Вашингтон били твърде „объркани" от изтичащите чрез сайта WikiLeaks секретни документи.

АП информира, че Ехуд Барак е казал в изказване пред парламентарна комисия, че американските представители били твърде заети да поправят пораженията върху международното реноме на САЩ. Сред другите причини на Израел да не се обърне нужното внимание било напрежението между Южна Корея и КНДР.

На този етап разговорите са напълно спрени поради липсата на внимание и концентрация от американска страна", коментира Ехуд Барак.

Във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Пи Джей Кроули отрече САЩ да са попречили на диалога. „Процесът не е спирал", категоричен беше Кроули. Той изрази мнение, че всъщност в Израел са били много заети заради тежките горски пожари в страната.

САЩ оказват натиск върху Израел да наложи мораториум върху строежа на нови еврейски селища, като в замяна ще бъде гарантирана сигурността в спорните региони. В Тел Авив искат това да бъде скрепено в документ и Йерусалим да не бъде включен в мораториума.

Палестинците твърдо отказват да се върнат на масата за преговори преди Израел да спре строителството на Западния бряг и в източен Йерусалим - земи, които се планира да влязат в състава на бъдеща палестинска държава.

Преговорите започнаха през септември, но стигнаха до точката на замръзване след изтичането на първоначалния израелски мораториум за строителство на Западния бряг.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху беше на посещение в САЩ през миналия месец. Тогава той спечели множество военни и дипломатически придобивки - 20 бойни самолета от следващо поколение и гаранция за американско вето върху антиизраелските резолюции в ООН. В замяна Тел Авив трябваше да продължи забраната за строителство на нови селища.

Вместо това, от еврейската държава поискаха писмена гаранция от САЩ, че мораториумът няма да важи за територията на Йерусалим. Подобен документ не беше получен.

САЩ се надяват с новия мораториум да бъде постигнат значителен прогрес в преговорите между израелци и палестинци за определяне на бъдещите им граници. Когато стане ясно кои територии ще останат владение на Тел Авив след края на мирния процес, строежът в тях ще може да продължи.